Over kwali_nar

Met deze blog wil ik bijdragen aan het publieke debat over organisatie, maatschappij en management. Over de situatie en ontwikkelingen, gewenst dan wel ongewenst, objectief dan wel met mijn eigen mening.

In de gekozen naam “Kwali_nar” ligt al veel besloten over het waarom. Ik ben als Kwalineut (een Kwaliteitsmanager met een techneut-benadering) begonnen. Na 17 jaar als Avionica-ingenieur en projectleider technische projecten te hebben gedaan dacht ik die vaardigheden nuttig te kunnen gebruiken om met behulp van kwaliteitsmanagement mijn organisatie verder te helpen om gereed te zijn voor de toekomst. Al doende kom je er dan achter dat die benadering maar deels succesvol is. Het werk wordt gewaardeerd, de certificaten gehaald, maar er blijft iets knagen…

Daarmee brak de fase van “Kwalisoof” aan: de kwaliteitsmanager die meer open staat voor en reflecteert over het vak als zodanig. Waarom willen we kwaliteitzorg/-management? Wat verwachten we ervan en kan aan die verwachtingen worden voldaan? Niet op al die vragen komt een eenduidig antwoord, maar er ontstaat door dit alles heen een duidelijker organisatie-bewustzijn waar de mens met al zijn (of haar) eigen-aardigheden een doorslaggevende rol in speelt. De oplossingen zijn daardoor ook wat minder simpel, maar er zijn ook niet meer altijd oplossingen nodig, of zelfs maar mogelijk. Ook dan blijft er nog een schemergebied: er blijken tegenstrijdigheden: het streven naar hoge(re) kwaliteit blijkt soms helemaal niet één-op-één te zijn met het beter realiseren van organisatiedoelstellingen. Het lijkt er soms op dat kwaliteit niet meer een middel is, maar een doel. En het gevolg (het best zichtbaar in onderwijs, zorg en overheid) is dat een organisatie niet meer doet wat de maatschappij ervan verwacht. En, het moet gezegd, waar kwaliteitsmanagement zijn doel finaal voorbij schiet en het middel erger is dan de kwaal. Daar helpt ook geen -soof meer aan.

Dan breekt dus de tijd aan om je te bezinnen: hoe gaan we dat oplossen? Is er wel iets op te lossen? Ik heb een aantal boeken gelezen van zeer verschillende aard, die me op ideeën brengen, zonder dat daar DE oplossing uit voortkomt. Ik geloof steeds meer dat Kwaliteitmanagement op zichzelf geen oplossing is. Er is meer nodig. Als er iets is dat ons gaat helpen dan zal dat iets zijn dat veel organischer, decntraler is. Iets dat mensen boeit en in beweging zet. Daarvoor is veiligheid en betrokkenheid nodig. Passie is daarvoor een mooi woord, maar door hypes alweer aan inflatie onderworpen. Voor je het weet doen we aan ‘passiemanagement’.  Met de naam “Kwalinar” geef ik aan dat ik in het verlengde van de “Kwalineut”en de “Kwalisoof” op originele, creatieve en soms humoristische wijze hoop bij te dragen aan het algemene maatschappelijke welzijn. En het middel zal vaak simpel zijn: de spiegel. En de vraag: “Waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?”. Ik hoop deze site regelmatig aan te vullen met blogs over deze zaken. Ook over de boeken die ik lees en die me geraakt hebben.

Mocht je je hierdoor aangesproken voelen dat stel ik het erg op prijs als je reageert op de blogpost en deze deelt met jouw eigen relaties . Ik ga graag het gesprek aan.

Aad van Dorp

P.S. Het gaat op deze site om kwaliteitstechnische zaken, waaronder ik ook organisatieontwikkeling en de interactie met de maatschappij begrijp. Ik heb ook een persoonlijk blog  waar ik op een andere manier en met een iets ander doel schrijf, (nog) veel meer vanuit verwondering.   A.

3 thoughts on “Over kwali_nar

  1. Pingback: Scholen in Kwaliteitskunde « Kwali_nar

  2. Pingback: Wintercamp NNK 2012 – een persoonlijke belevenis (proloog) « Kwali_nar

  3. Pingback: My First Workshop « Kwali_nar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s